Parke Döşeme
Evlerin vazgeçilmez malzemesi olan parkeyi artık her yerde görmemiz mümkün. Kolay temizlenebilir yapısı, eskimeyen dokusu ve pratik olması sebebiyle artık her ev sahibi parkeyi tercih ediyor.
Parke Döşenmeden Önce Yapılması Gerekenler
Parke döşemek için ilk hazırlığımız parke modeli seçmektir. Bunu parkenin malzemesi, rengi, uzunluğu gibi kıstasları belirleyerek devam ettiririz.
Sonrasına parkenin döşeneceği alanı hesaplamamız gerekmektedir. Bu alana göre parke adeti ve uzunluğu seçmek daha kolay ve muntazam döşeme için önemlidir. Odanızın alanını ölçtükten sonra bu alandan biraz fazla parke almakta fayda var. Olası kaza veya tahribat durumunda yedek parkelerinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca küçük alan ve boşluk kalan alanlara da bu fazladan bulundurduğunuz parkeleri uygulayabilirsiniz.
Parke cinslerinden bahsedecek olursak;
- Masif parke: ağacın tek saf olarak direk kesilerek parke yapılmasıdır. Diğer parke türlerine göre çabuk yıpranır.
- Laminat parke: katmanlı parkedir. doğal değildir arasında MDF denilen madde kullanılır. genelde 4 katmandan oluşur, bunlarüst katman, kağıt tabaka HDF Tabakası ve denge kağıdı. Aslında “laminat kaplama” denmelidir. Aslında odun talaşının kimyasal maddeler de kullanılarak yüksek basınç ve ısı altında sıkıştırılmasıdır.
- Lamine parke: doğaldır ve 3 katmandan oluşur. En üst katmanda optimum 4 mm, ortada 8 mm, altta ise 2 mm ağaç malzeme vardır. Yani 3 doğal malzemeden oluşur.
Bu parkeler arasında en ucuz laminat olup, sonrasında sırayı lamine ve ahşap parkeler almaktadır. Parke döşeyeceiniz alanın büyüklüğü ve bütçenizi göz önünde bulundurarak tercih yapmanızda fayda vardır. Eğer kararınız laminat kaplamadan yanaysa mutlaka içerisindeki kimyasal maddelere dikkat etmelisiniz. E1 belgesi ve mavi melek damgası olan laminatları tercih etmelisiniz.
Parke Döşenecek Zemin Nasıl Olmalıdır?
Parke döşenecek zemin önemlidir. Muntazam bir parke döşeme işlemi için zeminin mutlaka kuru, yük kaldırabilen, temiz ve pürüzsün olması gerekir. Parke döşemeden önceki mevcut zemininiz boş ise ilk işiniz temizlik olacaktır. Eğer zeminde engebe var ie şap atılarak düzeltilmesi ve pürüzsüz hale getirilmesi gerekir.
Düzeltme işleminden sonra ses yalıtımı için PE film konulması gerekir. Aksi taktirde siz yalıtımsız döşenmiş parkenizin üstünde adım attıkça alt kat komşunuzdan şikayet gelecektir.Mevcut zemininiz halıfleks ise ses yalıtımı için ayrıca başka bir malzeme kullanmanıza gerek kalmayabilir. Aynı şekilde fayans varsa yine üstüne yalıtım malzemesi serdirip parke döşemeye başlayabilirsiniz.
Parke Nasıl Döşenmelidir?
Zeminden sonra sıra parkenin hangi yön ve sıra ile döşenmesi kararına gelir. Eğer odanızın daha geniş görünmesini istiyorsanız parkeleri odanın geniş tarafı yönünde döşemelisiniz. Ayrıca ışığın yönüne doğru döşemeniz de dikkat edilmesi gereken başka bir kriterdir. Parkenizi döşerken mutlaka tüm kenarlardan yaklaşık 10 mm esneme payı bırakmalısınız.
Bu uygulama zaman içinde nem sebebiyle genişleyecek olan parkelerinizin düzeninin bozulmamasını sağlar. Parkelerinizi düzgün bir sırayla, sonunda anlamsız boşluklar bırakmadan döşemek istiyorsanız yapacağınız yapacağınız işlem; oda uzunluğunuzdan esneme payını çıkarmak ve sonucu parke sayısına bölmektir. Böylece çıkan sonuca göre başlangıçtaki veya sonundaki parkeyi ne kadar kesmeniz gerektiğini kulacaksınız.
Parkeleri döşerken dikkat edeceğiniz bir diğer husus levhaların birbirine iyice oturduğundan emin olmanızdır. Döşeme işlemi sırasında karşınıza radyatör borusu gibi engeller çıktığında ise kesme işlemi yapılmalıdır. Bu durumda size önerimiz, parkenin kenarını değil ortasını kesmenizdir.
Yaklaşık 3-4 cm olan boru boyutunda bir delik açılır, sonrasında deliğin ekseninden kenarlara doğru çizgiler çekilir ve bu çizgiler boyunca levha kesilir. Böylece tahtanın o ucunu kesmiş oluruz. Elde ettiğimiz 2 parçayı uygun biçimde parçayı borunun olduğu yere yerleştirerek işlemimizi tamamlarız.
Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kapıdır. Kapınız odaya açılıyorsa parke döşendikten sonra da açılabilmesi lazım. Bunun için kapı ve zemin arasında yeterince boşluk olmalı, eğer yoksa kapının çıkartılıp tıraşlanması gerekir.